Malezya, savunma sanayi fuarında İsrail'e silah tedarik eden şirketlerin varlığını savundu

Malezya, savunma sanayi fuarında İsrail'e silah tedarik eden şirketlerin varlığını savundu

Savunma Sanayii organizasyonları Malezya Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

Malezya Savunma Bakanı, protestocuların hükümetin İsrail'e silah tedarik eden şirketleri uluslararası bir fuardan çıkarmasını talep etmesinin ardından Salı günü yaptığı açıklamada, silah üreticileri ile diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkilere müdahale etmeyeceğini söyledi.

Pazartesi günü başlayan Savunma Teknolojileri Asya ve eş zamanlı Ulusal Güvenlik Asya fuarlarına 60 ülkeden 1.300'den fazla şirket katılıyor.

Etkinlikler Malezya Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

Filistin için Dayanışma koalisyonu Salı günü fuar merkezinin dışında kısa bir miting düzenleyerek ABD'li silah üreticisi Lockheed Martin, Avrupalı füze üreticisi MBDA ve İsrail'e silah sağlayan diğer üreticilerin varlığını protesto etti.

Koalisyon söz konusu üreticileri İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına suç ortaklığı yapmakla suçladı.

Şirketlerin varlığının Malezya hükümetinin Filistin devletine verdiği destekle tutarsız ve İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemlerine karşı çıkan çok sayıda Malezyalıya karşı kayıtsız olduğunu söylediler.

Malezya'nın 34 milyonluk nüfusunun üçte ikisini Müslümanlar oluşturuyor.

Koalisyon sözcüsü Tian Chua, "Malezya hükümetini sağlam ve tutarlı bir duruş sergilemeye çağırıyoruz. Bu cani silah tüccarlarına izin vermeyin ve savaş çığırtkanlıklarını engelleyin." şeklinde konuştu.

Savunma Bakanı Halid Nordin de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Bakan, fuarın savunma sanayinin en son teknolojisini sergileyebileceği ve ülkelerin savunma hazırlıklarını güçlendirmelerine yardımcı olacak bir alan olduğunu söyledi.

Halid yaptığı açıklamada "Bu fuar herhangi bir ülke ya da şirkete avantaj sağlamıyor ya da onları kayırmıyor" dedi.

"Bazı küresel savunma şirketlerinin belirli ülkelerle olan ilişkileri Malezya'nın müdahale etmeyeceği bir iş konusudur."

Halid, aralarında Türkiye, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Pakistan'ın da bulunduğu çok sayıda İslam ülkesinin de fuara katıldığını kaydetti.

Eski Başbakan Mahathir Muhammed de söz konusu silah üreticilerinin ülkeden çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News, AP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum